Artikelbeheer

Excursie 1D en 1E naar Rijksmusea in Leiden

Voor wiskunde, de klassieke talen en geschiedenis zijn de leerlingen van 1D en 1E op maandag 26 februari naar het Rijksmuseum van Oudheden (RvO) en Rijksmuseum Boerhaave in Leiden geweest. Een leerzame en interessante dag die de leerlingen niet snel zullen vergeten. De andere brugklassen zijn naar het Allard Pierson museum geweest.

Als onderdeel van de lessenreeks over rijken tijdens de oudheid hebben de leerlingen in het RvO een speurtocht gevolgd over de Egyptische, Griekse en Romeinse beschavingen.
Zo maakten de leerlingen daar kennis met de Egyptische katten, scarabeeën en oude mummies, leerden zij over Griekse vazen als Lekythos, Kylix, Pyxis en Amfora, kwamen zij in aanraking met stukken uit de bibliotheek van Assurbanipal (waarover docenten Latijn goed kunnen vertellen) en zagen zij tal van Romeinse objecten die in Nederlandse bodem gevonden zijn, zoals een aan de binnenkant versierde sarcofaag, waarin de 'Dame van Simpelveld' voorheen van haar rust genoot.
Als afsluiting gingen de leerlingen opzoek naar een zelfgekozen primaire bron, waarover zij een verslag maken.

Daarna was er een wandeling door het historische centrum van Leiden en hebben leerlingen geluncht in de Burcht van Leiden, een van de oudste nog bestaande burchten

 van Nederland. Dit Middeleeuwse bouwwerk sluit goed aan bij de geschiedenislessen die later dit jaar worden behandeld.

In de middag gingen de leerlingen naar Rijksmuseum Boerhaave. Zij gingen zich daar verdiepen in verschillende praktische toepassingen van wiskunde in de echte wereld. Verrijkend hierbij was dat leerlingen zelf aan de slag konden met verschillende proefjes, waardoor deze wiskundige wetmatigheden tot leven kwamen. Zo weten de leerlingen nu wat een Möbiusband is, leerden zij over gedane ontdekkingen in het Anatomisch Theater, bezochten zij 'De Sphaera', het oudste planetarium van Nederland, 'zagen' zij hoe geluid eruitziet, speelden ze als een kunstenaar met perspectief en legden zij het mysterie van de knikkerbaan bloot, door middel van kansberekening, waarna ze inzicht kregen in een normaalverdeling.

We kijken terug op een geslaagde pilot-excursie en hebben nu al zin in een herhaling voor volgende jaren.

Maarten Freeke (wiskunde 1D)
Lisa van Swieten (wiskunde 1E)
Susanne Borowski (Latijn 1D)
Tomas Meijs (Latijn 1E)
Bob Hamelers (geschiedenis 1D en 1E)

Terug
Media
  • Excursie 2 musea 9