Artikelbeheer

Verkiezingen op het Ignatius

Vandaag mocht heel Amsterdam naar het stembureau op het Ignatius maar afgelopen week hebben de leerlingen al gestemd. 

De kiezer heeft gesproken. Pieter Omtzigt is het niet geworden. Als het aan de leerlingen van het Ignatius ligt, wordt de Tweede Kamer aanzienlijk progressiever. Die zou er zo uitzien:

(met dank aan Lieuwe voor de mooie illustratie).
GroenLinks/PvdA is de winnaar, met 20% van de stemmen, gevolgd door D66 (15%) en VVD (12%). Forum (9%) blijkt toch ook populair, net als, aan de andere kant van het politieke spectrum, Volt en Partij voor de Dieren (beide 7%). De PVV volgt met 5%.
Er werd ook gestemd op politieke waarden. Je moest afwegen welke van de onderstaande acht waarden je het meest belangrijk vond. In de uitlag herken je de progressieve uitgangspunten van de winnende partijen:



'Duurzaam omgaan met natuur' steekt er met kop en schouders bovenuit. Laten we kijken hoe we dat op school een extra zet kunnen geven.
De kiezer heeft gesproken, maar dat geldt toch niet voor alle kiezers. De opkomst in de bovenbouw was echt laag: vierde jaarlaag 32%, vijfde jaarlaag 35% en zesde jaarlaag 53%. Ervan uitgaand dat het nieuwe kabinet vier jaar blijft zitten, hebben die jaarlagen volgende keer allemaal stemrecht. Dan wel stemmen! En in juni volgend jaar ook alvast weer oefenen op school, met de Europese Verkiezingen.

Terug
Media
  • Verkiezingen 1