In dit menu

Muziek

Muziek op het Ignatius is een echt praktijkvak. In het eerste jaar wordt er veel samen muziek gemaakt en gezongen. Zelfs leerlingen die nooit eerder een instrument bespeeld hebben, kunnen al aan het einde van het eerste jaar overweg met een gitaar, basgitaar, keyboard en drumstel.

Door de aanwezigheid van meerdere studio’s kun je vaak in kleinere groepjes of als band oefenen en leer je samenspelen. Aandachtig luisteren naar elkaar is vaak belangrijker dan een virtuoze gitaarsolo!

Hoe je een leuk basloopje of een mooi pianoakkoord in noten kunt opschrijven en bewaren, leer je met behulp van het muzieknotatieprogramma Sibelius. Want naast musiceren komen ook de beginselen van het componeren aan bod en misschien kan je compositie wel worden uitgevoerd op een van de muziekavonden (KlassIg, MusIg en Groot Podium).

Op het Ignatius werken we niet uit een boekje (muziekmethode), maar wordt door de docenten actueel en gymnasiaal lesmateriaal gemaakt. De theorie is daarbij geen doel maar staat in dienst van de praktijk (musiceren en componeren).

Aan het eind van het eerste jaar wordt alle opgedane kennis gebruikt voor de ‘vrije opdracht’.
Je gaat dan in een kleinere groep een gezamenlijk muzikaal plan maken en tot uitvoering brengen. Dat kan een bestaand nummer zijn, maar ook een videoclip of een onderzoek naar de herkomst van de gitaar.

Vanaf klas 4 kan Muziek als eindexamenvak worden gekozen en kun je je eigenzinnigheid de vrije loop laten. Dan worden individuele en artistieke keuzes belangrijk en leer je om te gaan met vorm en spanningsbogen in muziek.
‘Kleurgebruik’ en speeltechnieken worden verder onder de loep genomen.
Je componeert in klas 5 voor een zelfgekozen bezetting  en in het examenjaar schrijf je een compositie voor het ASKO/Schönberg Ensemble.

Leerlingen die na schooltijd meer met muziek willen doen, kunnen zich aansluiten bij één van de projecten van het Orkest (Klassiek, Jazz, Latin, Rock) of bij het Ig-koor.