In dit menu

X8

X8 is zelf doen, zelf ontdekken

X8 is een vak dat in de onderbouw gegeven wordt en waarin de leerlingenzelf mysterieuze en minder mysterieuze zaken gaan onderzoeken, vaak eenvakkencombinatie van biologie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde…Een greepuit de projecten:

Een sterke brug bouwen over een rivier of een zee? Wat is een goedeconstructie? Bouw met je groepje de sterkste brug van de klas met….spaghetti! Hoeveelkilo kan jullie brug dragen?

Ook wordt er op het Ignatius ieder jaar een ‘interne moord’ gepleegd. Julliegaan op zoek naar sporen op het plaats delict. Jullie leren de sporen teonderzoeken die leiden naar de dader… Welke docent is de dader?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om gehandicapt te zijn? Ga oponderzoek uit! Hoe wordt deze handicap veroorzaakt? Hoeveel mensen hebben dezehandicap? Kunnen jullie een handig ontwerp maken die het leven voor deze gehandicaptegemakkelijker maakt? Leef je in! Kun jij ook rolsstoelbasketbal te spelen, ofblindenvolleybal? Ontdek het op de para-olympische sportdag!

We eten van allles en nog wat, maar hoe maak je van al die grondstoffenvoedsel en hoe wordt een drol gevormd? Hoeveel energie zit er in een M&M?Zelf onderzoeken en zelf doen!

Een stad als Amsterdam met de meest prachtige gebouwen, wat heeftwiskunde daar mee te maken? Hoe bereken je een schaal van een maquette? Watvind je een mooi gebouw? Maak zelf een maquette van een mooi of bijzondergebouw!

Klimaatverandering, opwarming van de aarde, duurzaamheid. Wat is dat nuprecies? Bedenk een onderzoeksvraag en ga aan de slag om je vragen teonderzoeken!