In dit menu

Biologie

Interessant en spannend
Een vissenkop ontleden. De maaginhoud van een mossel onder de microscoop bekijken. De pezen van een kippenpoot onderzoeken. Allemaal voorbeelden van mooie activiteiten die je tijdens een biologieles zal uitvoeren.

Hoe haalt een wadpier adem? Waar komt aspirine vandaan? Wat is het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd? Wat is het verband tussen jouw bloed en jouw bruine poep? Waarmee voeren wij onze kousebandslang? Waarom zijn Orang oetans belangrijk in het Aziatische regenwoud?

Bioloog
Spannende vragen die allemaal over het vak biologie gaan. Anders en simpel gezegd: een bioloog bestudeert alles wat met levende wezens te maken heeft. Hieronder zie je drie biologen in actie gefotografeerd. Ze geven biologieles.

 

Bioloog L. van Tienen

                    
 

Bioloog A. Schreuder
                      

Bioloog K. Bogert


 


Boek

In de biologielessen van klas 1 en 2 werk je met een theorieboek en een werkboek. Je raadt het al: In het theorieboek staan stukjes tekst en plaatjes. In je werkboek beantwoord je daarover vragen.

Vaardigheden
Maar een biologieles bevat gelukkig veel meer dan alleen maar stukjes tekst lezen. Je leert werken als een bioloog. Dat noemen we vaardigheden. Je leert hoe je met een microscoop cellen kunt bekijken. Je leert hoe je een onderzoek uitvoert en hoe je daar een verslag van schrijft. Je leert hoe je een organisme of een orgaan ontleedt en hoe je dat tekent. Al deze vaardigheden leg je vast in een practicummap.

Wij als biologieleraren vinden het belangrijk dat je zelf actief met biologie bezig bent in de biologielessen. Daarvoor hebben wij verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld in een groepje een poster over een onderwerp maken en dat vervolgens aan elkaar uitleggen. En je begrijpt dat wanneer je met de biologische vaardigheden bezig bent je automatisch actief biologie leert.

Als klap op de vuurpijl ga je in de tweede klas een week naar Schiermonnikoog. Daar ga je als een bioloog veldwerkopdrachten uitvoeren.

Bovenbouw
In de bovenbouw gebruiken we een prachtig Amerikaans studieboek ondersteund met een uitgebreide website, vol met filmpjes en extra uitleg. Je gaat verschillende organen ontleden; je maakt een film over een onderzoek van een biologische wetenschapper, je voert een eigen onderzoek uit in ons laboratoriumlokaal.

Als je in de zesde klas het vak biologie afrondt, heb je een interessante, spannende en goede biologie opleiding genoten.