In dit menu

Frans

Le français c’est…La France
    Le français c’est…L’Europe
        Le français c’est….Un monde
            Le français c’est….TOI!

“Spreek je Frans ?” “Oui!” Met het Frans dat je op school krijgt, leer je om je in Frankrijk goed te redden. Teksten van bekende Franse chansons, films en nieuwsberichten ga je met je opgedane kennis makkelijker begrijpen. Verder kan je op een gegeven moment Franse gedichten, verhalen en romans lezen. Daar zit zeker wel iets bij wat je aanspreekt.

Frans wordt niet alleen in Frankrijk gesproken! Frans heeft zich via kolonialisme en emigratie over de hele wereld verspreid. In landen in Afrika en in Canada bijvoorbeeld wordt Frans gebruikt. Daar komen leuke Franstalige liedjes en boeken vandaan.

De Franse taal kan je na de middelbare school, als je gaat studeren of werken, goed van pas komen. Bij veel contacten over de grenzen, op cultureel, wetenschappelijk en economisch gebied, speelt Frans een rol van betekenis. Ook bij veel internationale instellingen, zoals de Europese Unie, is Frans een belangrijk communicatiemiddel.

Kortom, met Frans maak je kennis met een rijke cultuur en in praktisch opzicht kan je er veel plezier van hebben.

Frans in de onderbouw
In de onderbouw – klas 1 tot en met 3 – werk je met het boek Carte Orange en volg je het dagelijkse leven van een groep jongeren in een fotoroman. Zelf leer je vertellen over je eigen school, vakken die je leuk vindt, en je hobbies. Ook leer je de weg vragen, inkopen doen, iets te drinken bestellen en nog veel meer. Spreken, schrijven, luisteren en lezen komen aan bod. Naast het boek staan er liedjes, videoclips, stukjes uit het Franse nieuws en internetopdrachten op het programma.

Frans in de bovenbouw
In klas 4 ga je aan de slag met het boek Grandes Lignes. Daarnaast werk je aan je eigen portfolio, een persoonlijke map die je vult met verschillende opdrachten op het gebied van de Franse taal en cultuur. Zo zie je per jaar hoe je taalvaardigheid vooruit gaat.
Na de vierde klas is Frans een keuzevak. Als je voor Frans kiest, krijg je in twee jaar een nog intensievere training in de Franse taal, cultuur en literatuur. Ook wordt er in klas 6 een reis naar Parijs georganiseerd.

Aan het eind van de zesde klas kun je je dan goed redden in het Frans en zul je veel plezier van het Frans hebben bij je vervolgstudie.

Et pour finir, steeds meer leerlingen doen vanaf klas 4 mee aan het DELF scolaire examen (een internationaal erkend Frans examen). Tot nu toe hebben alle leerlingen dat examen gehaald (niveau A2 en B1).

De docenten Frans (onder wie drie echte Fransen) proberen zoveel mogelijk Frans in de les te spreken, donc retroussez-vous les manches!