In dit menu

Geschiedenis

Het St. Ignatiusgymnasium werd door de paters Jezuïeten gesticht in 1895. Na een uitbreiding in 1909 met de R.K. Hogere Burger School verhuisde het 'Ignatius College' in 1911 naar de nieuwbouw aan de Pieter de Hooghstraat, hoek Hobbemakade in Amsterdam-Zuid. De school bestond toen ook uit een H.B.S. en een Atheneum en groeide tot een aantal van 1500 leerlingen. Tot eind jaren 70 werkten er nog veel paters als docent op het St. Ignatiuscollege, Van Voorst tot Voorst, Lorié,  Oosterhuis en van Kilsdonk. 

Het Ignatius had in deze tijd zijn eigen sportclubs, zoals RKAVIC (voetbal), RIC (roeien), HIC (hockeyen), TATIC (Tafeltennis) e.d. De kleuren van de school waren traditioneel oranje-wit-zwart.

In  1979 is de school opgesplitst; alleen het gymnasium bleef in Amsterdam, de rest van de school verhuisde naar Purmerend en startte daar als zelfstandige school. Het gymnasium verhuisde naar de Anthonie van Dijckstraat 1 door een gebouwenruil met het Montessorilyceum.  Op dat moment telde het gymnasium ca 200 leerlingen.


Het gymnasium groeide tegen de politieke stroom in en in 2000 was het gebouw echt te klein geworden en verhuisde de school met 479 leerlingen naar de Jan van Eijckstraat. 

 

Door de kwaliteit van de school en door de hernieuwde belangstelling voor categoraal onderwijs bleef de school groeien en in 2004 werd er een dependance geopend aan de Speerstraat voor ca 10 klassen met de toezegging dat de school op zoek mocht naar een nieuw gebouw met plaats voor de hele school.

Uiteindelijk mocht de school verbouwen op de huidige locatie. Na een tweejarig verblijf in een tot school verbouwd kantoorpand bij de Boelelaan keerde de school in augustus 2011 terug naar een prachtig nieuwe gebouw.Het gebouw is aangepast aan het onderwijs van deze tijd en past bij de onderwijsvisie van de school.